فواید و راهکار هایی جهت افزایش شیرمادر


فواید شیر مادر و تاثیر آن بر سلامتی

تغذیه سالم در دو سال اول زندگی کودکان بسیار اهمیت دارد. شیر مادر به عنوان بهترین منبع تغذیه برای کودکان شناخته شده است که تمام مواد مغذی مورد نیاز کودک را تا سن 4 تا 6 ماهگی فراهم می کند. این نوع شیر حاوی تمام عناصر غذایی لازم برای رشد و تقویت سیستم ایمنی کودک است. همچنین، مصرف شیر مادر می‌تواند از بروز برخی بیماری‌ها از جمله اسهال، سرماخوردگی، آسم، اگزما، و آلرژی در کودک جلوگیری کند. در ضمن، وقتی که مادران شیر مادر را به نوزاد خود می‌دهند، یک ارتباط خاص بین آن دو شکل می‌گیرد که باعث می‌شود نوزاد آرامش بیشتری پیدا کند. به علاوه، نوزاد با گوش دادن به ضربان قلب و تنفس مادر، احساس امنیت و آرامش خاصی پیدا می‌کند.

شیردهی مادر علاوه بر تأثیر مثبتی که برای نوزاد دارد، برای مادر نیز فواید بسیاری دارد. یکی از مهم‌ترین فواید آن، کاهش خونریزی پس از زایمان است. همچنین، مصرف شیر مادر می‌تواند احتمال بروز سرطان تخمدان و پستان را کاهش دهد و از پوکی استخوان جلوگیری کند.

به همین دلیل نباید به راحتی فواید شیر مادر را نادیده گرفت و کودک و مادرش را از مزایای آن محروم کرد.

در روزهای اول تولد شیری به نام کلستروم یا آغوز ترشح می شود که آبکی و کمرنگ است.غلظت پروتئین آن بسیار بالا است که برای رشد سریع نوزاد در روزهای اول ضروری است.اگرچه مقدار شیر در طی 2 روز بعد از زایمان کم است ولی معمولا مقدار کلستروم (آغوز) برای تامین نیاز های شیرخوار کافی است.

جریان شیر مادر در 3تا 5 روزگی افزایش می یابد و به مرور شیر مادر به حالت کامل تبدیل شده که چربی آن بیشتر میشود و در این زمان با انرژی ای که از شیر به دست می آورد، به سرعت وزن اضافه می کند.

اگر مادر برای تولید شیر با تأخیر مواجه شده و جریان شیرش برقرار نشده، باید شیردهی مکرر را انجام دهد تا با مکیدن نوزاد، تولید شیر افزایش یابددر این صورت، طی ۷ تا ۱۰ روز اول پس از زایمان، میزان شیر تولید شده کافی خواهد شد و باعث وزن گیری بهتر نوزاد می‌شود

راهکارهای افزایش شیر مادر

  1. مکیدن شیرخوار یا دوشیدن مناسب پستان ها
  2. اجازه بدهید که کودک یک سینه را به طور کامل بخورد و بعد از سینه ی دیگر به او شیر بدهید. از هر دو سینه بخورد.
  3. از استفاده از وسایلی که روی نوک سینه قرار میگیرد (nipple shields) خودداری کنید.
  4. به جای لباس زیر تنگ که به قفسه سینه فشار وارد می کند، لباس های راحت و مناسب بپوشید.
  5. حمایت عاطفی خانواده از مادر و نداشتن استرس و نگرانی
  6. جلوگیری از کار زیاد و خستگی. استراحت کافی داشته باشید.
  7. استفاده از سبزیجاتی مثل ریحان
  8. استفاده از داروهای گیاهی مثل دم نوش رازیانه، تخم شنبلیله
  9. مصرف مایعات به مقدار کافی به میزانی که ادرار بی رنگ شود و یبوست نداشته باشید.(مثل شیر، آب، دوغ کم نمک و بدون گاز، چای کم رنگ، آبمیوه طبیعی،مواد غذایی آب دار مثل آش و سوپ و خورش ها)
  10. مصرف مایعات کافئین دار باید کم شود. مثل چای پررنگ، قهوه،نسکافه، نوشابه و… چون باعث بی قراری، بی اشتهایی و کم خوابی شیرخوار می شود.
  11. از مصرف الکل و سیگار خودداری فرمائید.
  12. مصرف سوپ جوجه، آبگوشت بره، شوربا، آش ماش، سوپ گندم، شیر برنج با زیره سبز
  13. داروها تحت نظر پزشک مصرف شود و در صورت امکان داروهایی تجویز شود که باعث کاهش شیردهی نشود.
  14. تا 3 ماه بعد از زایمان مکمل های مولتی ویتامین و کلسیم و آهن مصرف شود.
  15. ماساژ سینه تولید شیر را افزایش نمی دهد اما اجازه میدهد تا جریان شیر برقرار شود.
  16. در زمان شیردهی باید 500 کالری در روز بیشتر از سایر مواقع دریافت کند. (مثالی از 500 کالری عبارت است از نصف لیوان برنج پخته، نصف لیوان حبوبات پخته، نصف لیوان شیر، یک عدد سیب، یک عدد پرتقال، یک لیوان ماست، یک قوطی کبریت گوشت)

 

در صورت عدم افزایش شیر مادر علی رغم اقدامات فوق جهت تجویز مکمل های شیر افزا یا قطره یا قرص شیر افزا به پزشک مراجعه کنید.

 

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *