شیر نخوردن نوزاد در شب | دلایل و عوارض آن و راهکارها برای شیردهی راحتتر در شب


 تحقیقات نشان داده‌اند که تغذیه نوزادان با شیر مادر بهترین و مناسب‌ترین روش تغذیه است. در روزهای اولیه پس از تولد، تغذیه نوزادان از اهمیت بسیاری برخوردار است. ادامه شیردهی در روزهای دوم و سوم به نوزادان کمک می کند تا وزن خود را بهبود بخشند و از ابتلا به زردی جلوگیری کنند.

تولید شیر مادر بر اساس نیاز نوزاد و متناسب با مقدار مصرف شیر توسط نوزاد تنظیم می‌شود. هر چه نوزاد بیشتر شیر بخورد، تولید شیر مادر نیز بیشتر خواهد بود. این تعامل بین نوزاد و مادر باعث می‌شود که نوزادانی که بیشتر شیر مادر می‌خورند، بیشتر شیر تولید شود.

در طول ماه‌ اول پس از تولد، شیردهی به نوزادان باید حداقل 8 بار در 24 ساعت انجام شود و این شیردهی هم در شب و هم در روز انجام شود. این فرآیند به تولید شیر مادر کمک می‌کند و جریان شیر مادر را بهبود می‌بخشد. این به نوزادان کمک می‌کند تا وزن گیری بهتری داشته باشند و می‌تواند مشکلاتی از جمله زردی نوزاد را کاهش دهد.

دلیل شیر نخوردن نوزاد در شب چیست؟

یک اشتباه رایجی که در اغلب سایت ها دیده می شود این است که از اصطلاح نوزاد اشتباه استفاده شده است. از نظر علم پزشکی ۲۸ روز ابتدای تولد، دوره ی نوزادی گفته می شود. تغذیه در ماه اول تولد (نوزادی) بسیار اهمیت دارد. اغلب نوزادان هر ۲،۳ ساعت نیاز به تغذیه با شیر مادر دارند.

با این حال برخی مادران از این مسئله شکایت دارند که خواب فرزندشان بسیار عمیق است و نمی‌توانند او را از خواب بیدار کنند و شیر بدهند. نوزادان در ماه اول تولد زیاد میخوابند و حدود 17-18 ساعت در روز خواب هستند. این نکته بسیار مهم است که علی رغم خواب زیاد، باید مکیدن و شیرخوردن مناسبی داشته باشند. شایع ترین علت شیر نخوردن در دوران نوزادی (یک ماهگی) گرم گرفتن بیش از حد نوزاد و دمای بالای منزل است. بهتر است شیردهی در اتاق با دمای مناسب و خنک انجام شود.

دلایل شیر نخوردن نوزادان و شیرخواران در شب:

  1. نیاز به خواب و استراحت: کودکان همانند بزرگترها به استراحت و خواب نیاز دارند. ممکن است در شب به دلیل خستگی زیاد و تمایل شدید به خوابیدن، شیر نخورد.
  2. دمای نا مناسب محیط: اگر دمای محیط بالا باشد، ممکن است نوزاد احساس گرما و ناراحتی کند و از شیرخوردن در شب اجتناب کند. دمای مناسب و محیطی خنک و مطبوع به نوزاد کمک می‌کند که راحت‌تر شیر بخورد.
  3. تب و بیماری: وقتی که نوزاد دچار تب یا بیماری می‌شود، می‌تواند اشتهای خود را از دست دهد و علاقه به شیرخوردن در شب کمتر شود. بیماری‌های گوارشی و تنفسی نیز می‌توانند عامل کاهش اشتها در نوزادان باشند.
  4. عوامل محیطی: عوامل مختلف محیطی مانند نور شدید، صداهای محیط، بوهای ناخوشایند ممکن است نوزاد را از شیرخوردن در شب منع کند.
  5. بزرگتر شدن نوزاد و تغییر الگوی خواب و تغذیه: هنگامی که نوزاد بزرگتر می‌شود و با مراحل تکاملی خود پیش می‌رود، الگوهای خواب و شیرخوردنش نیز تغییر می‌کند.در کودکان بالای 6 ماه نیاز به خواب شبانه افزایش پیدا می کند و عوارض شیر نخوردن در شب کمتر می شود. این تغییرات طبیعی هستند و نوزادان ممکن است به مرور زمان تغییرات در تغذیه خود داشته باشند
  6. سیر بودن شیرخوار: ممکن است کودکان در طول روز شیر به اندازه کافی مصرف کرده باشد و در شب احساس سیری کند. به همین دلیل، شیرخوردن در شب کمتر شود یا اتفاقاً اصلاً شیر نخورد. در کودکان بالای 6 ماه در صورت بیدار نشدن در شب، می توان او را بیدار نکرد.
  7. زردی نوزادی:  زردی می‌تواند باعث خستگی و کاهش اشتها در نوزادان شود و تمایل به شیرخوردن در شب را کاهش دهد.
  8. مشکلات گوارشی و نیاز به آروغ زدن: ممکن است شیرخوار نیاز به آروغ زدن داشته باشد یا دچار مشکلات گوارشی باشد که باعث کاهش اشتها و عدم تمایل به شیرخوردن در شب شود.
  9. تغییرات محیطی: تغییر مکان یا شرایط جدید، ممکن است بر روی شیرخوردن تأثیر بگذارد و باعث کاهش تمایل آنها به شیر مادر شود.

در نهایت، مهم است که والدین توجه کافی به شیرخوار خود داشته باشند و اگر نگرانی مربوط به رفتار شیرخوردن نوزاد دارید، بهتر است با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید تا به درستی تشخیص داده و راهکارهای مناسب اتخاذ شود.

عوارض شیر نخوردن نوزاد در شب چیست؟

عدم شیرخوردن نوزاد و شیرخوار در شب ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد که می‌تواند بر سلامت و رشد و تکامل عصبی نوزاد تأثیر بگذارد. برخی از عوارض شیرنخوردن نوزاد در شب عبارتند از:

  1. کاهش وزن: یکی از اصلی‌ترین عوارض عدم شیرخوردن نوزاد در شب، کاهش وزن وی است.اگر نوزاد شب‌ها به اندازه کافی شیر نخورد و تغذیه‌اش کافی نباشد، باعث کاهش وزن وی می‌شود. کاهش وزن کودک نشانه‌ای از مشکلات و کمبود تغذیه ای است.
  2. اختلال در رشد و تکامل عصبی: تغذیه مناسب باعث رشد و تکامل عصبی می‌شود. شیرنخوردن ممکن است باعث کاهش رشد جسمی و تکامل عصبی شود.
  3. افت قند: دردوران نوزادی اگر بیشتر از ۴ ساعت بین شیرخوردن کودک فاصله بیفتد ممکن است دچار افت قند شدید شود. بنابراین در صورت بیدار نشدن نوزاد به مدت ۴ ساعت باید ضمن حفظ آرامش نوزاد، برای تغذیه با شیر مادر با احتیاط او را بیدار کنید. در کودک بالای ۶ ماه عوارض شیرنخوردن نوزاد در شب و خطر افت قند کمتر است و می توان شب او را بیدار نکرد و در صورت بیدار شدن و مشاهده ی علائم گرسنگی می توان شیردهی انجام شود.
  4. ضعف سیستم ایمنی: در حالت طبیعی سیستم ایمنی نوزادان و شیرخواران ضعیف است. تغذیه نامناسب و ناکافی باعث افزایش ضعف سیستم ایمنی می‌شود و وی را بهتر در برابر بیماری‌ها و عفونت‌ها ضعیف می‌کند. اگر نوزاد شب‌ها به اندازه کافی شیر نخورد، احتمال ضعف سیستم ایمنی وی افزایش می‌یابد و وی را به بیماری‌ها و عفونت‌ها آسیب‌پذیرتر می‌کند.
  5. اختلال در الگوی خواب: شیرنخوردن در شب باعث میشود نوزاد دچار افت قند و احساس خواب‌آلودگی و بی حالی کند و خواب نوزاد را تحت تأثیر قرار دهد. کمبود خواب در نوزاد می‌تواند به مشکلات رفتاری، خستگی و عدم تمرکز منجر شود.همچنین بی حالی می تواند باعث شیر نخوردن و افت قند خون شود. این سیکل معیوب برای شیرخوار خطراتی به همراه دارد.
  6. اضطراب و ناراحتی: شیرنخوردن ممکن است نوزاد را ناراحت کند و احساس ناامنی و اضطراب در وی ایجاد کند. این موضوع می‌تواند به افزایش سطح استرس در نوزاد منجر شود و تأثیرات منفی بر روی روان و روحی وی داشته باشد.

در نهایت، تأثیر عدم شیرخوردن نوزاد در شب باید حتما مورد بررسی قرار گیرد و بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید تا به درستی علت آن تشخیص داده شود و راهکارهای مناسب اتخاذ شود.

چه کنم شیر دادن به کودکم در شب برایم آسان شود؟

برای افزایش راحتی در شیردهی شبانه، می‌توانید با توجه به نیازها و ترجیحات نوزاد خود، از راهکارهای زیر استفاده کنید. رعایت این موارد به شما کمک می کند تا شیردهی در شب برایتان آسان‌تر شود.

  1. نزدیکی گهواره کودک به تخت خواب: کودک را در گهواره‌ای که نزدیک تخت خواب شما قرار دارد، بخوابانید تا به راحتی بتوانید به او شیر بدهید. این کار می‌تواند کمک کند تا در هنگام نیاز به شیردهی، کودک راحت‌تر خودتان را برسانید.
  2. تعیین ساعت مشخص شیردهی: تلاش کنید که هر شب در یک ساعت مشخص به کودک شیر بدهید تا کودک به این روال عادت کند. این کمک می‌کند که الگوی شیردهی کودک منظم شود.
  3. آماده‌سازی محیط خواب: محیطی آرام و با نور متفاوت برای خواب کودک ایجاد کنید.
  • نور مناسب: نور اتاق کودک هنگام خواب و بیداری باید متفاوت باشد. هنگام خواباندن کودک، نور اتاق کودک را کم کنید تا کودک معنی شب و روز را بفهمد.همچنین خاموش کردن چراغ‌های نورانی شدید و استفاده از نور نرم و آرام کمک می کند که کودک خواب آرامی داشته باشد.
  • دمای مناسب منزل: دمای اتاق خواب نوزاد مناسب باشد. دمای بالای منزل باعث بی حالی بیشتر نوزاد شده و نوزاد کمتر شیر می خورد و باعث زردی و مشکلات دیگر میشود.دمای پایین باعث بیماری ها می شود. دمای منزل را در محدوده ی 24-25 درجه سانتی گراد حفظ کنید. اگر به دلیل زردی، نوزاد نیاز به نوردرمانی در منزل دارد، دمای منزل را تا 27 درجه سانتی گراد افزایش دهید.بنابراین سعی کنید در اتاق نوزاد دماسنج نصب کنید و دمای منزل را در محدوده ی ذکر شده، نگه دارید.
  • صدای آرام: برخی از نوزاد‌ها با صداهای آرامش‌بخش مثل صدای طبیعت یا موسیقی آرامش‌بخش بهتر خواب می روند.می‌توانید از آهنگ‌ها و ملودی‌های آرامش‌بخش بهره ببرید تا نوزاد شما خواب آرام داشته باشد.
  • اجتناب از دود سیگار: اگر سیگار در اتاق کودک دود می‌شود، این موضوع نیز برای سلامت کودک مخاطراتی ایجاد می‌کند.
  1. عدم خواباندن کودک در تخت خواب والدین: اگرچه بعضی از مادران کودک‌ها را در تخت خواب خود خوابانده و در هنگام شیردهی به آسانی به کودک شیر می‌دهند، این کار ممکن است برای کودک خطراتی به همراه داشته باشد. خستگی و خواب‌آلودگی مادر و پدر می‌تواند باعث غلط زدن روی کودک شود.
  2. توجه به نیازهای تغذیه ای شیرخوار در طول روز: اگر نوزاد در طول روز به‌صورت کافی خورده باشد و نیازهای غذایی او تأمین شده باشد، احتمالاً در شب کمتر نیاز به شیر خواهد داشت. بنابراین، شیر نخوردن کودک در شب خطر کمتری دارد و همچنین مراقبت از تغذیه‌ی مناسب نوزاد در طول روز می‌تواند در شیردهی شبانه آسان‌تر کمک کند.
  3. استفاده از ماساژ برای راحتی نوزاد و کمک به او برای آرام‌شدن: قبل از شیردهی به کودک، از ماساژ و ارام‌کردن دست‌ها و پاهای او استفاده کنید. این کار می‌تواند به کودک کمک کند تا آرام‌تر شود و خوردن شیر را با راحتی بیشتری تجربه کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟

اگر نوزاد شما به اندازه کافی شیر مادر دریافت نمی‌کند، شیر نخوردن شیرخوار زیر 6 ماه در شب به مدت طولانی ادامه دارد، رشد و وزن گیری کودک مناسب نیست و یا علائم نگران‌کننده‌ای مشاهده می‌کنید، حتما به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. این اقدام بهترین راه برای بررسی وضعیت سلامتی کودک و رفع هرگونه نگرانی است.

سوالات مرتبط

1. در صورت بیدار نشدن و شیر نخوردن نوزاد در شب، باید او را بیدار کرد؟

پاسخ :اگر کودک شما کمتر از شش ماه دارد، بهتر است اگر بیش از 4 ساعت بیدار نشده، به آرامی کودک را بیدار کرده و به او شیر بدهید. این امر به رشد سالم و وزن گیری مناسب کمک می‌کند. در سن بعد از 6 ماهگی به تدریج و طبق اصول گفته شده در این وب سایت، می توان شیردهی در شب را قطع کرد.

همانطور که گفتیم از نظرعلم پزشکی یک ماه ابتدای تولد دوران نوزادی گفته می شود. شیردهی درنوزاد در شب و روز(ماه اول تولد) بسیار اهمیت دارد و حتما باید نوزاد را بیدا کنید.

3. چه میزان شیر باید به نوزاد در شب داد؟

میزان شیری که به نوزاد شیرخوار در شب داده می‌شود، بستگی به نیازهای غذایی او دارد که این نیاز در هر نوزادی متفاوت است.

4. نوزاد تا چند ماهگی شب شیر میخورد؟

سوال خیلی از والدین این است که شیر شب نوزاد تا چند ماهگی ادامه دارد. شیر شب نوزاد تا 6 ماهگی داده می شود. بعد از 6 ماهگی به تدریج و طبق روش گفته شده در این وب سایت می توان شیر شب را حذف کرد.

5. خطرات و عوارض شیر نخوردن نوزاد در شب چیست؟

در کودک زیر 6 ماه شیر نخوردن در شب می تواند باعث افت قند و رشد و وزن گیری نامناسب شود.در کودک بالای 6 ماه خطر افت قند کمتر است و شیرنخوردن نوزاد در شب بعد از 6 ماهگی خطری ندارد بلکه اگر به روش درست انجام شود، فواید زیادی دارد. شیر نخوردن شیرخوار در شب باعث خواب راحت و آرامش او می شود و همچنین از پوسیدگی و خرابی دندان شیرخوار جلوگیری می کند.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *