دوران بلوغ پرچالش ترین دوران زندگی است. برخورد اطرافیان در این زمان خیلی مهم است و ممکن است سرنوشت افراد را تغییر بدهد.پس آشنایی با این دوران هم برای فرد و هم برای اعضای خانواده اهمیت زیادی دارد.
نشانه های شروع بلوغ:
معمولا علائم بلوغ از نوسانات خلق و خو شروع می شود و بعداز یک تا دو سال علائم جسمی بروز می کند.
در دخترها: بزرگ شدن سینه ها و رویش موهای زیر بغل و ناحیه ی تناسلی
در پسرها: بزرگ شدن بیضه و رویش موهای زیر بغل و ناحیه ی تناسلی
تغییرات جسمی در دوران بلوغ
- بزرگی سینه ها(ممکن است ابتدا غیر قرینه باشد) تمایل به پوشیدن لباس گشاد و پنهان کردن سینه ها دارند.والدین عزیز مقاوت نکنید. به فرزند خود توضیح دهید وصبر کنید تا این تغییرات جدید را بپذیرد.
- رویش موهای زائد در صورت و زیر بغل و ناحیه ی تناسلی: دختران از پرمویی و پسران از کم مویی خجالت می کشند.بهتر است به فرزند خود توصیح دهید که اینها قسمتی از مراحل رشد و تکامل می باشد و شرم آور نیست.عکس های دوران بلوغ خود را بهشون نشان بدهید. در صورت تمایل به زدودن موهای زائد دارد، مقاوت نکنید و با توجه به شرایط فرهنگی و مذهبی و سلیقه خانوادگی بهترین راهکار را به آنها آموزش دهید.
- افزایش بوی بدن و تند و زننده شدن ترشحات بدن بچه ها: مکررا حمام بروند و لبا س ها رو مرتب عوض کند.
- جوش صورت:ممکن است باعث کاهش اعتماد به نفسش می شود. بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید و درمان کنید.
- دورگه شدن صدای پسرها: فرزندتون رو مسخره نکنید و بهش توضیح دهید که طبیعی است و نشان دهنده ی سلامت جسمی شون هست.
- پریود شدن یا عادت ماهیانه یا قاعدگی (اوایل به صورت نامنظم است.) قبل از مواجهه این شرایط را برایش توضیح دهید. بهداشت این دوره را کامل به او توضیح دهید. در این دوره مرتب به حمام بروند. سندرم پیش از قاعدگی را هم برایشان توضیح دهید و هم در برخورد با آنها این را در نظر داشته باشید.
- سندرم پیش از قاعدگی: بروز علائم یک تا دو هفته قبل از پریود می باشد. شامل نوسانات خلق و خو به دلیل تغییرات هورمونی و سردرد و نفخ و اسهال و یبوست و درد سینه ه و زیاد شدن جوش صورت
- اقدامات در زمان سندرم پیش از قاعدگی: کاهش مصرف نوشیدنی های کافئین دار و کاکائو و مصرف بیشتر مایعات و انجام ورزش و نرمش سبک و خواب کافی و مصرف بیشتر سبزی و میوه تازه و مولتی ویتمین و مصرف قرص آهن و در صورت نیاز مسکن با تجویز پزشک
تغییرات روحی دوران بلوغ
- نوسانات خلق و خو بدون دلیل: به فرزند خود توضیح بدهید که این تغییرات خلق به دلیل تغییر هورمون ها است و در برخورد با آنها این تغییرات را در نظر بگیرید و رفتار مناسبی داشته باشید.
- گوشه گیر و منزوی می شوند: نه به آنها گیر دهید و نه آنها را رها کنید. گاهی بگذارید در اتاقش تنها باشد و گاهی باهم فعالیت های خانوادگی انجام دهید.
- دوست دارند بیشتر وقتشان را با دوستان خود بگذرانند: در پیدا کردن دوست خوب به فرزندتان کمک کنید. با دوستان صمیمی آنها ارتباط خانوادگی داشته باشید و آنها را بشناسید.
- خیلی لج می کنند و نه می گویند: برای اینکه ثابت کنند استقلال دارند، بیشتر مخالفت می کنند. به حس استقلال فرزندتان احترام بگذارید.
- احساس سردرگمی دارند: آنها را درک کنید و با آنها دعوا و مسخره نکنید.
- چرخه خواب به هم میریزد: جهت تنظیم خواب به فرزندتان کمک کنید. در روز بیشتر فعالیت بدنی و ورزش کنند. مصرف مواد کافئین دار مثل چای و قهوه در شب ها محدود شود. قبل از خواب با موبایل و تبلت کار نکند.
- علاقه به مسائل سیاسی و فلسفه و مذهبی پیدا می کنند: به فرزندتان فرصت دهید و کمک کنید تا بهترین راه ها را انتخاب کند.
- تمایل به ازدواج پیدا می کنند: به طور کاملا محترمانه به او توضیح دهد که هنوز برای شروع زندگی آمادگی ندارد و…
بدون نظر