گاهی اوقات به دلایل متفاوتی، مادران قادر به شیردهی به نوزاد خود در برخی ساعات نیستند. این دلایل ممکن است شامل اشتغال، بیماری و یا عوامل دیگر باشد. در چنین شرایطی، مادران میتوانند بخشی از شیر سینه خود را جمع آوری و نگهداری کنند تا در زمان نیاز به نوزاد خود بدهند. این کار باعث میشود که مادران در تأمین تغذیه مناسب برای نوزاد خود دچار مشکل نشوند. دراین قسمت از کتاب، به شما نحوه صحیح نگهداری شیر مادر را آموزش میدهیم.
روش های نگهداری شیر مادر:
میزان زمانی که میتوانید شیر دوشیده شده را با اطمینان نگه دارید، بستگی به روش نگهداری آن دارد
نگهداری شیر مادر در دمای اتاق (دمای محیط):
برای نگهداری شیر مادر، روشهای متعددی وجود دارد. یکی از این روشها، نگهداری شیر در دمای اتاق است. بهترین دما برای نگهداری شیر مادر در حدود 25 درجه سانتیگراد است و توصیه میشود که شیر در معرض نور خورشید و منابع حرارتی قرار نگیرد. شیر تازه دوشیده شده را میتوانید تا حدود 6 ساعت در دمای اتاق نگه داری کنید. با افزایش دما، ماندگاری شیر کاهش مییابد و احتمال نگهداری آن در دمای محیط نیز کاهش پیدا میکند. در صورتی که هوا در اتاق گرم باشد، زمان نگهداری شیر مادر در دمای اتاق محدود به 4 ساعت است.
نگهداری شیر مادر در یخچال:
مادران میتوانند شیر دوشیده شده را در یخچال نگهداری کنند، اما قبل از این کار باید دمای یخچال را بررسی کنند تا از دمای مناسب جهت نگهداری شیر در یخچال، که حدود 4 درجه سانتیگراد است، اطمینان حاصل کنند. همچنین، برای نگهداری شیر مادر در یخچال، باید آن را در بخش انتهایی یخچال و در جایی که سردتر است قرار داد. بهتر است شیر مادر را در قسمت درب یخچال نگه ندارید زیرا هر بار که درب باز میشود، دمای شیر افزایش مییابد. با این حال، زمان نگهداری شیر مادر در یخچال باید کمتر از ۷۲ ساعت باشد.
نگهداری شیر مادر در فریز:
برای نگهداری شیر مادر در فریزر، دمای مناسب حدود 18- درجه سانتی گراد است و بهتر است که شیر در بخش پشتی فریزر و دورتر از درب قرار گیرد.زمان ماندگاری شیر مادر در فریزر خانگی حدود 2 تا 3 ماه است.
بهترین ظروف نگهداری شیر مادر:
برای نگهداری شیر مادر، میتوان از ظروف پلاستیکی سخت با جنس پلیکربنات یا پلیپروپیل، ظروف شیشهای و بطریهای مخصوص استفاده کرد.
استفاده از ظروف پلاستیکی سخت با جنس پلیکربنات یا پلیپروپیل میباشد. این ظروف، مناسب برای نگهداری طولانی مدت شیر هستند. با این حال، استفاده از ظروف پلاستیکی نرم با جنس پلیاتیلن برای نگهداری شیر توصیه نمیشود زیرا ممکن است خراشهای ریزی روی این ظروف باعث کاهش کیفیت شیر شود و همچنین این ظروف برای نگهداری شیر نوزادان نارس، مناسب نیستند.
روش دیگری که میتوان برای نگهداری شیر مادر استفاده کرد، استفاده از ظروف شیشهای است. به دلیل عدم جذب پروتئینها و مواد مغذی موجود در شیر، ظروف شیشهای بهترین گزینه برای نگهداری و ذخیره شیر مادر میباشند. همچنین، این ظروف به سادگی تمیز میشوند.
علاوه بر این روشها، بطریهای مخصوص نگهداری شیر مادر نیز در دسترس هستند. این بطریها برای نگهداری بهتر شیر و همچنین برای حمل و نقل آسانتر، بسیار مناسب هستند
ذوب کردن شیر فریز شده:
دو روش جهت ذوب شیر مادر وجود دارد. روش سریع تر آن است که شیر فریز شده را در داخل ظرف حاوی آب گرم قرار داد و یا می توان شیر فریز شده را در داخل یخچال قرار داد و بعد از مدت 24 ساعت از آن استفاده نمود.
جهت ذوب کردن شیر مادر نباید از ماکروفر یا اجاق گاز (حرارت مستقیم) استفاده گردد. استفاده از مایکروفر سبب از بین رفتن مواد مغذی موجود در شیر و گاهی سوختگی دهان نوزاد می شود.
در صورت استفاده از شیر ذوب شده، نمی توان مجددا شیر را ذخیره نمود. دو ساعت پس از سرد شدن شیر ذوب شده باید از آن استفاده کرد و پس از آن باید شیر دور ریخته شود.
مدت زمان نگهداری شیرخشک چقدر است و چطور باید آنرا نگهداری کرد؟
محل نگهداری قوطی شیرخشک پودری
- باید در مکان خشک و خنک نگهداری شود. (در دمای اتاق)
حداکثر زمان مجاز برای نگهداری شیر خشک
- وقتی درب قوطی شیر خشک باز میشود، قبل از مخلوط کردن با آب: 4 هفته
- وقتی با آب مخلوط میشود ولی هنوز کودک از شیشه استفاده نکرده است: حداکثر تا 24 ساغت
- وقتی شیر خشک با آب مخلوط میشود و کودک از شیشه استفاده کرده است، باید بقیه ی شیر شیشه دور ریخته شود و نباید برای نوبت بعد نگه داشت.
- شیر خشک آماده شده را تا 24 ساعت می توان در یخچال نگهداری کرد.
بدون نظر